Kom godt i gang
Det er meget forskelligt, hvor let det er at få gang i amningen. Nogle lægger bare barnet til brystet, og så sutter det. Andre må kæmpe mere for at få det til at lykkes. Men de fleste får amningen til at fungere i løbet af den første måned.
For at komme godt fra start med amningen kan det være godt at fokusere på 4 hovedbudskaber:
- Lig med barnet hud mod hud
- Sørg for gode ammestillinger
- Læg barnet til brystet, når det viser tegn til, at det vil sutte, helst mindst 8 gange i døgnet
- Vær fælles om at få amningen til at fungere.
Video | De 4 hovedbudskaber
Hør hvordan I kan komme godt fra start med amningen ved hjælp af fire hovedbudskaber om amning.
Spørgsmål og svar
Hvor ofte skal jeg amme?
Det er helt almindeligt at amme 8-12 gange i døgnet i den første måned efter fødslen. Nogle gange mere. Det er meget individuelt. Det vigtigste er at lægge barnet til brystet, når det beder om det. Se disse videoer om hyppig amning og hvilke tegn barnet viser, når det gerne vil til brystet.
Video | Hyppig amning
Se, hvor ofte barnet skal ammes og hvad I kan forvente. Hyppig amning er et af de fire hovedbudskaber om amning.
Video | Trivselstegn
Hvilke tegn viser barnet jer, når det vil til brystet, og hvilke tegn viser det, når det får nok mælk?
Gør det ondt at amme i starten?
Man kan godt få ømme brystvorter i den første tid efter fødslen, men det må ikke gøre ondt. Hvis det gør ondt, eller der er sår på brystvorterne, så se, om I kan hente hjælp på denne hjemmeside under emnet Smerter ved amning. Eller kontakt hospitalet eller jeres sundhedsplejerske for at få hjælp.
Bliver barnet forkælet, hvis vi giver det meget hudkontakt?
Nej, det gør det ikke. Det nyfødte barn er vant til tæt kontakt med sin mor i livmoderen. Barnet har mærket sin mors varme og hørt lyden af hendes stemme og hjerteslag. Derfor kan barnet blive utrygt og stresset, hvis det oplever at være væk fra jer. Lig derfor gerne med jeres barn hud mod hud, både mor og far. Det kan man ikke gøre for meget.
Video | Hud mod hud-kontakt
Lær om fordelene og hvordan I kan have jeres barn hud mod hud. Hud mod hud-kontakt er et af de fire hovedbudskaber om amning.
Hvornår kan vi give barnet sut efter fødslen?
En god tommelfingerregel er, at I kan begynde at give sut, når amningen fungerer. Det vil sige, når barnet tager fat om brystet hver gang uden problemer, når der er rigeligt med mælk, og I er trygge ved amningen. Derefter kan I give barnet sut, når det skal falde til ro og sove.
Giv ikke sut, når barnet er sultent. Så skal det i stedet lægges til brystet. Når barnet sutter på brystet, stimuleres dannelsen af mælk, og dermed kommer der mere mælk. Hvis barnet i stedet bliver spist af med en sut, bliver der dannet mindre mælk.
Video | Hvordan kroppen forbereder sig til amning
Hvordan gør brystet sig klar til at lave mælk, og hvordan fungerer amningen?
Video | Guide til hvordan amningen fungerer
Hvordan fungerer amningen og pleje af brystet i ammeperioden.
Mere om amning i den første måned
Den første amning efter fødslen
Ved den første amning efter fødslen får barnet erfaring med at få godt fat om brystet. Giv jer god tid, vær tålmodige og lad barnet finde brystet i sit eget tempo.
Vær nysgerrige på, hvad jeres nyfødte kan finde ud af, helt af sig selv. Det er meget spændende. Hvis I vil høre andre forældres oplevelser af den første amning, så prøv at lytte til disse podcasts.
Podcast | Den første amning efter vaginal fødsel
Et forældrepars fortælling om den første amning efter at have født vaginalt.
Podcast | Den første amning efter kejsersnit
Et forældrepars fortælling om den første amning efter at have født ved kejsersnit.
Den første måned efter fødslen
Forvent, at det vil tage op til en måned at få amningen til at fungere. Det tager tid at lære sit lille barn at kende og blive fortrolig med amningen. Men hvem ved, måske er I nogle af de heldige, der bare lægger til, og så sutter jeres barn.
Hold jer ikke tilbage med at bruge personalet på hospitalet eller jeres sundhedsplejerske for at få hjælp til amningen. Kontakt dem gerne så tidligt som muligt, så amningen ikke går helt i hårdknude, før I får hjælp.
Prøv i den første tid at koncentrere jer om disse fire budskaber:
- Vær fælles om at få amningen til at fungere.
- Lig med barnet hud mod hud.
- Sørg for gode ammestillinger.
- Læg barnet til brystet, når det viser tegn til, at det vil sutte, helst mindst 8 gange i døgnet.
I kan få mere viden om den første tid med amningen og de fire budskaber i denne video.
Video | Amning – den første tid
Hvad kan I være opmærksomme på i den første tid, når amningen skal til at fungere?
Tid og ro
Giv jer selv tid og ro til at få amningen i gang. Er der meget uro omkring jer, kan det stresse jer, så det bliver sværere at få amningen til at fungere. Uro og stress forplanter sig også hurtigt til barnet, så det bliver uroligt og grædende.
Det er fantastisk at vise sit lille nye barn frem til familie og venner. Men prøv at begrænse det en smule af hensyn til jer selv, jeres barn og for at få amningen i gang. For meget uro og stress kan forplante sig til barnet, så det bliver uroligt og grædende. Lav evt. en besøgsplan, så der kommer få gæster ad gangen – og kun i kort tid. Lad dem selv medbringe kaffe og kage.
Podcast | Muskelafspænding (uden musik)
Har du brug for en pause eller genfinde roen? Prøv denne øvelse.
Podcast | Kropsgennemgang (uden musik)
Har du brug for en pause eller genfinde roen? Prøv denne øvelse.
Hvordan finder vi ud af, om barnet får nok mælk?
Barnet bliver født med nogle gode maddepoter fra tiden i livmoderen Så de første dage klarer barnet sig fint med den sparsomme, men næringsrige råmælk, der er i brystet allerede fra fødslen.
I øvrigt giver barnets vandladning og afføring et godt fingerpeg om, hvorvidt det får mælk nok. Sidenhen vil der også være andre tegn, der viser jer, at barnet får nok.
Måske har I på hospitalet eller af sundhedsplejersken fået en oversigt over de tegn, I kan være opmærksomme på. I kan også bruge ”Tjek mælken”, som I finder her som pdf.
Materiale | Tjek mælken
I skemaet finder I et overblik over, hvad I skal være opmærksomme på, når I skal vurdere, om barnet trives og får nok mælk.
Læs eventuelt mere under Får vores barn nok mælk?