Smerter ved amning

Hjælp til løsninger

Det kan være, at der kommer ømhed eller smerter i brystet eller på brystvorterne i forbindelse med amning. Ømhed og smerter er ofte tegn på, at barnet ikke har godt fat om brystet – og det kan løses.  

Her får I nogle tips og tricks til, hvad I selv kan gøre. Bliver problemet ikke løst, så tal med personalet fra jeres fødested eller kontakt jeres sundhedsplejerske. 

Spørgsmål og svar

Hvor almindeligt er det at have ømhed og smerter ved amning?

De fleste mødre oplever at have ømme brystvorter i den første uge efter fødslen. En ny dansk undersøgelse viser, at 84 % af ammende mødre oplever ømhed. Men det må ikke gøre ondt. 

Bliver ømheden ved i lang tid?

Ømhed er mest almindeligt i den første uge efter fødslen, men så skal det også aftage. Aftager det ikke, kan I prøve, om I kan få nogle tips ved at trykke jer videre ovenfor. Det er sjældent, at man får smerter senere i ammeperioden.

Kan man bruge en suttebrik til at løse problemet med ømhed?
Baby being breastfed

Video | Suttebrik

Hvad skal I tænke på, hvis I overvejer at bruge en suttebrik under amningen?

Mere om smerter ved amning

Hvad er de mest almindelige årsager til ømhed og smerter i den første tid efter fødslen? 

De to almindeligste årsager er, at barnet har dårligt fat om brystet, eller at ammestillingen ikke er god. I kan se mere om ammestillinger i disse videoer.

Mother breastfeeding a baby, lying down

Video | Kryds- og sideliggende ammestilling

Inspiration til gode ammestillinger.  

Mother breastfeeding a baby

Video | Tvillinge- og den klassiske ammestilling

Inspiration til gode ammestillinger.  

Mother in the laid-back breastfeeding position

Video | Tilbagelænet amning

Hvordan kan I sidde tilbagelænet og amme?

Kan hud mod hud-kontakt forbedre barnets sutteteknik? 

Hvis man lægger barnet på mors mave, hud mod hud, og lader barnet finde brystet, kan man ofte se, at et barn, som har suttet dårligt, pludselig får godt fat, og sutter fint derefter. Vi kalder det at starte forfra.

Det vil sige, at man spoler tiden tilbage, og lader barnet finde frem til brystvorten, ligesom ved første amning efter fødslen. Det kræver, at I har mod på at prøve, tager jer tid og finder helt ro til det. Videoen “Start forfra” viser, hvordan en mor fik sit barn til at sutte godt ved at starte forfra. I kan også se videoen “Hud mod hud-kontakt”.

Baby being breastfed

Video | Starte forfra

Hvordan kan I starte forfra med amningen, hud mod hud, hvis amningen driller? 

Video | Hud mod hud-kontakt

Lær om fordelene og hvordan I kan have jeres barn hud mod hud. Hud mod hud-kontakt er et af de fire hovedbudskaber om amning.

A baby being breastfed