Hvad gør vi?
Mange forældre oplever større eller mindre problemer med amningen undervejs. Brug hinanden til at lufte jeres tanker om situationen. Hvad den ene ikke er opmærksom på, er den anden måske.
Jo flere udfordringer I klarer i fællesskab, jo mere kommer I til at stole på, at I rent faktisk kan. Men hold jer ikke tilbage, hvis I har brug for professionel hjælp. Indenfor den første uge efter fødslen kan I kontakte det hospital, hvor I fødte. Derefter tager jeres sundhedsplejerske over.
Her finder I en oversigt over, hvem I kan kontakte.
Spørgsmål og svar
Hvad kan vi starte med at gøre, hvis der er problemer med amningen?
Prøv at bruge de fire hovedbudskaber. Kan I ligge mere hud mod hud, kan I prøve en anden ammestilling, kan I amme hyppigere, kan I hjælpe hinanden mere eller på en anden måde? Har I brug for mere viden om de fire hovedbudskaber, kan I se denne video.
Video | De 4 hovedbudskaber
Hør hvordan I kan komme godt fra start med amningen ved hjælp af fire hovedbudskaber om amning.
Hvad er de mest almindelige ammeproblemer?
De mest almindelige problemer er smerter i forbindelse med amning og oplevelsen af at have for lidt mælk. Under Smerter ved amning og Får vores barn nok mælk? kan I hente ideer til, hvad I kan gøre i de situationer.
Hvor kan vi ellers få hjælp, hvis vi har brug for det?
I kan bruge personalet på føde- og barselsgangen. I den første uge efter fødslen har I mulighed for at ringe til det hospital, hvor I har født. De har telefonen åben hele døgnet. I kan også altid kontakte jeres sundhedsplejerske.
Der findes også to andre muligheder: Hos Ammenet og Forældre & fødsel besvarer frivillige jeres spørgsmål. De frivillige er selv mødre, der har ammet. Begge disse organisationer vejleder efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Mere om når amningen ikke fungerer
Hvor længe skal vi kæmpe for amningen?
Det kan tage op til en måned at få en amning til at fungere. Nogle gange kan det endda tage længere tid. Om I skal blive ved med at forsøge at få amningen til at fungere, afhænger meget af jer selv og jeres situation.
Hvor meget betyder det for jer, at barnet bliver ammet? Kæmper I med andre ting i jeres liv? Synes I, at det går ud over forholdet til jeres nyfødte barn eller til hinanden? Det er kun jer selv, der kan svare på det.
Det kan være svært at beslutte at holde op med at amme, selv om I synes, prisen er blevet for høj. Brug sundhedsplejersken til at tale situationen igennem og opveje fordele og ulemper. Sundhedsplejersken vil altid støtte jer i den beslutning, der er mest rigtig for jer.
Hvad hvis mor ikke har lyst til at amme?
Måske har du som mor slet ikke lyst til at amme. Måske synes I, at det går for meget ud over familielivet at fortsætte amningen. Så kan det være det mest rigtige for jer at stoppe amningen.
Brug sundhedsplejersken, hvis I ønsker at stoppe amningen, så I får hjælp til at gøre det på en god måde. Der kan nemlig være risiko for brystbetændelse, hvis der er meget mælk i brystet.
Har I brug for at vide mere om modermælkserstatning og flaskeernæring, kan I lytte til disse to podcasts.
Podcast | Modermælkserstatning
Kort og godt om modermælkserstatning.
Podcast | Amning eller modermælkserstatning?
Hvilke fordele og ulemper er der ved at amme sit barn, og hvad er modermælkserstatning?
Hvad skal vi vide, før vi går over til flaske?
Hvis I overvejer at gå over til flaske, kan I blandt andet få viden om, hvor tit barnet skal have flaske, hvor meget det skal have og rengøring af flasker i denne podcast.
Podcast | Flaskeernæring
Hvad I skal være opmærksomme på, når jeres barn får modermælkserstatning, og et forældrepars fortælling om hverdagen med flaske.